Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan il ve ilçelerin güzellikleri ve keşfedilmeyi bekleyen yerleri bulunan Şırnak keşfedilmeyi bekliyor. Bu bölgelerde yer alan doğal ve tarihi alanlar, kültürel miras ve lezzet duraklarıyla, Şırnak’ı ziyaret eden herkesi büyülemek için bekliyor. Şırnak, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir ilimizdir. Sınır kapılarına yakınlığıyla bilinen Şırnak, aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir.
YouTube kanalımızda gerekli videolara denk gelebilirsiniz.
Şırnak
Şırnak, tarihsel olarak son derece köklü bir geçmişe sahiptir. Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı ‘Seyahatnâme’ ve tarihî rivayetlere göre, bu şehrin geçmişi Nuh Tufanı öncesine kadar uzanmaktadır. Rivayetlere göre, Cizre’nin tufandan sonra ikinci kez Nuh ve oğulları tarafından inşa edildiği sırada, Şırnak da Cizre’nin sıcak yazlarından korunmak amacıyla yazlık ve yaylak olarak inşa edilmiştir.
Hava durumu bilgileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından alınmaktadır.
Ayrıca, Asur kralı I. Tiglath-Pileser’in yazıtında (M.Ö. 1100) Şarişa/Şerişa ve Strabon’un (MS 17) bahsettiği Sareisa’nın, Şırnak olduğu düşünülmektedir.Osmanlı döneminde Şırnak, Cizre’ye bağlı bir yer iken, 23 Temmuz 1914 tarihinde ayrılarak Siirt iline bağlanmıştır. Şırnak ilinin resmi olarak kuruluşu ise 16 Mayıs 1990 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte, Siirt ilinden ayrılarak Şırnak’ın il statüsüne yükseltildiği kabul edilir.
Şırnak ilinin komşuları batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde ise Irak ve Suriye Devletleri ile çevrilidir. Bu nedenle Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer almaktadır.Şırnak’ın yüzölçümü 7.172 km2’dir ve ortalama olarak 1.400 metre rakımı bulunmaktadır.İlin coğrafi yapısı ve iklimi, doğal bitki örtüsünü etkileyen önemli faktörlerden biridir. İklimin karasal olması ve mevsim içindeki yağışların sınırlı olması, doğal bitki örtüsünün bozkır görünümünü oluşturmasına katkı sağlar. Genellikle step bitki örtüsü hakimdir. Dağlık bölgelerde bozuk meşelik alanlar bulunurken, yüksek kesimlerde yer yer ardıç türlerine rastlanır. Şırnak’ın coğrafi ve iklimsel özellikleri doğal bitki örtüsünü bu şekilde şekillendirmiştir.
Şırnak ilinin 6 adet ilçesi vardır. Bunlar;
- Şırnak (il merkezi)
- Beytüşşebap
- Cizre
- Güçlükonak
- İdil
- Silopi
- Uludere
Şırnak Merkezi yerdeki gezilecek noktalar;
- Finik Kalesi