1. Anasayfa
  2. İç Anadolu

Karaman Taşkale

Taşkale Tahıl Ambarları Karaman merkez Taşkale köyü içerisinde yer almaktadır. İçerisinde kireç taşından oluşak dik yüksek kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyularak yapılmış 270'in üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek odalı ve 2 odalı şekilde oyularak yapılmıştır.

Karaman Taşkale
Karaman Taşkale
3

Karaman Taşkale Tahıl Ambarları

Taşkale Tahıl Ambarları Karaman merkez Taşkale köyü içerisinde yer almaktadır. İçerisinde kireç taşından oluşak dik yüksek kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyularak yapılmış 270’in üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek odalı ve 2 odalı şekilde oyularak yapılmıştır. Kaya üzerinde bulunan nişlere tutularak çıkmakla birlikte zincir makara sistemi ile malzeme taşınmaktadır. Günümüzde hala kullanılan ambarlar killi kireç taşından oluştuğu için nem ve ısıyı sabit tutma özelliği sonucu gıda maddeleri uzun süre saklanabilmektedir. Erken Hristiyanlık döneminde kullanılmaya başlayan en yenisinin 150 yıl önce inşa edildiği belirtilmektedir.
Bu tahıl ambarlarının 1. katında eskiden kilise olarak kullanılan bölümün müslümanların bölgeye yerleşmesinin ardından camiye çevrilmiştir.

YouTube kanalımızda gerekli videolara denk gelebilirsiniz.

Taşkale’de 352 tahıl ambarı bulunmaktadır. Bu ambarların en eskisi 1000-800 yıl önce kazıldığı tahmin edilmektedir. Bazıları Hristiyanlık döneminde, bazıları ise Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılmıştır. Bu ambarlara erişmek için nişler ve sekemekler oyulmuş, ayrıca yük taşımacılığı için makara sistemleri kullanılmıştır. Ambarlar geniş bir alana yayılmış olup bazıları 40 metreye kadar yükselebilmektedir. Bu tahıl ambarları, Toros Dağları’nın kuzey uzantısındaki yatay volkanik tabakalara oyulmuştur.


Ulaşım olarak Karaman merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan Tahıl Ambarları Karaman Ayrancı Karayolundan iç tarafa dönüldükten sonra ulaşım sağlanmaktadır. Bu yol güzergahında Manazan Mağaraları Taşkaleden sonra ise İncesu mağarası bulunmaktadır.

1914 yılında “Kızıllar” adını taşıyan köy, komünizmi çağrıştırdığı gerekçesiyle 1952’de “Taşkale” adını aldı. Köyde, 28 Şubat 1967’de belediye teşkilatı kuruldu, ancak nüfus 2000 kişinin altına düşünce 2013’te belediye statüsü sona erdi.Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün kökeninin bu kasabadan geldiği düşünülmektedir. Atatürk’ün baba soyu Karaman’dan göçerek Makedonya’ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti’nin Debre-i Bala sancağının Kocacık nahiyesine yerleşen aile, takriben 1830’larda Selanik’e göç etmiştir.

Taşkale Tahıl Ambarları

Karaman Taşkale Köyü etrafındaki bazı gezilecek yerler;

  • Manazan Mağaraları
  • İncesu Mağarası

Paylaş

Gezi Rehberimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve gezi rehberimzden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Sitenizi yeni keşfettim muhtemelen yeni açmışsınız. hayırlı olsun. içerikler gayet güzel ellerinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir